aantrekkelijkheid & identiteit

Aan de westzijde grenst het gebied aan het buitengebied. De drukke Munnikensteeg vormt echter een barrière, wat het gebruik van het buitengebied als uitloopgebied niet bevordert. Het is wenselijk om de verkeersveiligheid en oversteekbaarheid te vergroten en daarnaast om het groen meer de wijken in te trekken. Dit zorgt voor het vergroten van de aantrekkelijkheid van de wijken en levert tevens een bijdrage aan het klimaatbestendig maken en een gezondere leefomgeving. Bewegen in de buitenlucht/het buitengebied wordt door de gemeente gestimuleerd (JOGG-project, groen doet goed).

Waar mogelijk wordt ingezet op het verder vergroenen van de wijken. Het aandeel openbare ruimte kan mogelijk vergroot worden door bij (sloop)nieuwbouwprojecten privétuinen kleiner te maken. Door bewoners meer te betrekken bij het werken aan de buitenruimte, kunnen sociale en fysieke uitdagingen gecombineerd worden. Door bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid voor de gezamenlijke buitenruimte bij de bewoners te leggen, kan de sociale cohesie verder versterkt worden.

In het gebied ligt het Develpark, wat getypeerd kan worden als het groene hart van de stad. Het Develpark is een paradevoorbeeld van de naoorlogse landschapsarchitectuur Hans Warnau. De gemeente werkt aan kwaliteitsverhoging en het vergroten van het gebruik van het Develpark voor alle doelgroepen. Opgave is onder andere om het park beter te verbinden met omliggende woongebieden. Het gebruiken van historische en groene structuren is hiervoor kansrijk. Zo kan bijvoorbeeld de waterloop Devel beter benut worden. Van belang is dat bij (her)ontwikkelingen er voldoende ruimte voor natuur en biodiversiteit is.